Jiráskova chata

  • Dobrošov 71, 547 01 Náchod

  • Natáčení v budově je možné po předchozí domluvě.

Jiráskova chata je architektonické dílo Dušana Jurkoviče a je kulturní památkou ČR. Nachází se jihovýchodně od Náchoda v Podorlické pahorkatině v nadmořské výšce 624 metrů.

Původní chata zde stála již od roku 1895. Nestačila ale svou kapacitou rostoucí návštěvnosti, proto v roce 1912 vznikl nový projekt od Dušana Jurkoviče. Jeho realizaci oddálila 1. světová válka, až po jejím konci myšlenku nové chaty oživil Klub českých turistů. Dne 9. července 1921, při příležitosti 70. výročí Jiráskova narození, byl v rámci „Jiráskových slavností“ položen základní kámen nové stavby. Chata byla dostavěna a slavnostně otevřena na sv. Václava 28. 9. 1923.

V roce 1939 byla vyhlášena soutěž na dostavbu chaty. S úkolem se nejlépe vypořádal Ing. arch. Adolf Erben, který přistavěl k jihozápadní části chaty prostorově a tvarem jednoduchou funkcionalistickou stavbu s rovnou střechou a velkými vyhlídkovými okny. Přístavba, vytvářející estetický odstup novotvaru od Jurkovičova původního řešení, splnila všechny funkční požadavky a zdůraznila kontrastem jedinečnost původní stavby. Dosud poslední rekonstrukce a dostavba Jiráskovy chaty byla dokončena v roce 2002. Vyprojektoval ji ing. arch. Milan Weiner. Aktuálně je vyhlášená veřejná sbírka na další zásadní revitalizaci chaty.

Stylová restaurace v duchu historické chaty nabízí 60 míst k sezení s výhledem na Krkonoše a přehradní nádrž Rozkoš. Chata také nabízí ubytování s celkovou kapacitou 48 lůžek ve třech dvoupodlažních pokojích (9 - 15 lůžek), dále jeden pokoj se 2 a jeden s 5 lůžky. Sociální zařízení a sprchy jsou společné v poschodí. Chata je též vybavena dvěma třílůžkovými pokoji se společným sociálním zařízením. Tyto pokoje jsou vhodné pro tělesně postižené osoby.

V blízkosti chaty se nachází dělostřelecká tvrz z období první republiky.

Máte zájem? Kontaktujte nás

Máte-li zájem o více informací, prohlídku lokality či volné termíny pronájmů, kontaktujte nás na telefonním čísle +420 775 968 519 nebo na e-mailu hucikova.lucie@ccrkhk.cz. Když nám na sebe necháte kontakt ve formuláři, ozveme se Vám co nejdříve sami.

Fotogalerie